Bábkarská Bystrica privíta súbory zo siedmich krajín Európy a Izraela

24.09.2024 Bratislava

Bratislava 24. septembra (TASR) - Pod mottom Sloboda je umenie sa uskutoční 24. ročník festivalu Bábkarská Bystrica. Podujatie v štyroch divadelných a nedivadelných priestoroch privíta od 1. do 6. októbra súbory zo siedmich krajín Európy a Izraela. Na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovala Iveta Škripková, riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí, ktoré je hlavným organizátorom festivalu.

"Téma sloboda je umenie je veľmi dôležitá, pretože bez politickej slobody nie je ani sloboda umenia, ale sloboda pre nás je aj synonymom kreativity," povedala Škripková a poukázala aj na mimoriadnu expanziu a rozvoj žánru bábkového divadla za ostatných 30 rokov. "Program festivalu upozorňuje práve na slobodu žánru a nevyhnutnú politickú slobodu, ktorú potrebujeme k tomu, aby sme sa mohli rozvíjať," poznamenala.

Festivalový program pozostáva z 24 predstavení, 15 je venovaných deťom, deväť dospelým divákom. "Prvýkrát sa predstavia súbory z Fínska, Dánska, Nemecka, z Izraela, každý z nich prináša niečo úplne iné, obsahovo, tematicky či formálne. Väčšina týchto divadiel pracuje s detským divákom iným spôsobom, ako sa pracuje u nás," konštatovala Škripková.

Vzorku zahraničných titulov doplnia české a slovenské predstavenia. Zo slovenských sú zastúpené divadlo Odivo, Bábkové divadlo Žilina či Bratislavské bábkové divadlo. Prvýkrát sa podľa Škripkovej predstaví na Bábkarskej Bystrici Divadlo Lampion z Kladna. "Veľmi pracuje s publikom, celé dianie sa odohráva spolu s publikom," priblížila predstavenie českých tvorcov Komodo.

Výber deviatich predstavení pre dospelých organizátori sústredili na dve základné línie. "Prvá sú angažované predstavenia, ktoré výrazne uvažujú o tom, aký je súčasný stav slobody, alebo sa venujú nie veľmi typickým témam - ako sa žije starším ľuďom v súčasnom svete, alebo ako sa žije emigrantom v niektorých európskych krajinách," ozrejmila Šripková s tým, že druhou líniou je optika ženskej skúsenosti. Program ponúkne až päť inscenácií o výnimočných ženách. Je medzi nimi napríklad inscenácia venovaná Charlotte Masarykovej z dielne olomouckého Divadla na cucky.

Festival sa bude odohrávať v štyroch priestoroch. Okrem Bábkového divadle na Rázcestí v divadle Štúdio tanca, Akadémii umení a Urban Spote. V sprievodných podujatiach figuruje exteriérová výstava Človek, bábka a priestor, workshopy v spolupráci s pedagógmi a študentmi kyjevskej univerzity či odborná diskusia na tému Sloboda je umenie, umenie je sloboda pod záštitou Café Európa a Zastupiteľstva európskej komisie na Slovensku.
 

Vyberte región

mark